De Balg Expres

de trekker heeft 16 automatische versnellingen en trekt moeiteloos de buswagen achter zich aanDe Eilander Balgexpres is een trekker met buswagen die u meeneemt naar het meest oostelijke deel van Schiermonnikoog. U gaat met de Balgexpres mee over het strand en rijdt naar de Balg, waar u ongeveer een half uurtje uitstapt. Op afstand liggen vaak zeehonden, nieuwsgierig komen ze soms naar u toe zwemmen. Op de Balg vindt u verder vaak mooie grote schelpen (wulken) en soms ook barnsteen. U kunt er in ieder geval heerlijk genieten van de ongerepte natuur.

adembenemende vergezichtenEen van de mooiste plekjes van Schiermonnikoog is de Balg. De Balg is een zandplaat die in 1800 is ontstaan en die ieder jaar verder groeit en is een ‘favoriete’ hangplek voor zeehonden. Op de Balg vindt u vaak mooie grote schelpen (wulken) en soms ook barnsteen. De Balg is niet altijd toegankelijk. Bij hoog water staat de Balg namelijk helemaal onder water.

de balgepxres brengt u bij de mooie natuur van de balgDe Balg verplaatst zich ieder jaar in oostelijke richting. Hierdoor behoorde de zandplaat tot 1 januari 2006 bij de gemeente Eemsmond en dus bij de provincie Groningen. Omdat de gemeente Schiermonnikoog de meest voor de hand liggende partij is om op te treden bij ramp of calamiteit, werd besloten om de provinciegrens tussen beide gemeenten te verleggen. De gemeente Schiermonnikoog kreeg daardoor 0.7 vierkante kilometer land en 7 vierkante kilometer water van de gemeente Eemsmond. De provincie Friesland betaalde de gemeente Eemsmond en de provincie Groningen daar voor. Ook kreeg de gemeente Eemsmond een bijdrage van de gemeente Schiermonnikoog.